marți, 30 iunie 2009

Regularizarea Oltețului la Balș stagnează din nou



Începută anul trecut, lucrarea de regularizarea râului Olteț din zona Balș a suferit mai multe întreruperi. Proiectul care vizează dalarea, betonarea și gambionarea râului Olteț pe o lungime de circa 4,5 kilometri , între Mâinești și Corbeni se anunță a fi cea mai amplă lucrare la nivelul Balșului din ultimii 20 de ani. Și cum orice lucrare mare este și costisitoare și depinde de foarte multe criterii pentru a fi terminată, și lucrarea de la Balș a întâmpinat probleme care au făcut ca lucrările să stagneze. În primă fază a intervenit lipsa de oameni pentru defrișarea malurilor Oltețului. După această problemă , după o vreme de lucrări, birocrația s-a opus și ea. Problema era că mai multe fâșii din malul râului aparțineau domeniului silvic. Până ca această problemă să fie scoasă din calcule a fost nevoie de luni bune. În ultimele luni ale anului 2008, Marian Stoica, inginerul responsabil cu lucrarea de la Balș de la firma SC ECPROD SA din Târgoviște ne declara:

” Pur şi simplu nu mai avem unde lucra! Am ajuns în situaţia în care trebuie să oprim lucrarea pentru un banal document care ar fi trebuit să fie demult rezolvat între Apele Române şi Direcţia Silvică. De asemenea, mai există locuri în care am fi putut lucra, însă sunt părţi private care au apărut parcă peste noapte. În unele părţi pe unde ar trebui să treacă albia râului în momentul de faţă se află stâlpi de electricitate. Va fi fosate greu să lucrăm în asemenea ritm în care merg treburile acum. Noi avem utilaje de ultimă generaţie, condiţiile meteo nu ne-ar încurca deloc, dar se pare că este mai mult de aşteptat după aceste documente decât ne-am fi putut închipui. Firma noastră a dat dovadă de seriozitate în ceea ce ne priveşte, însă nu toată lumea a făcut la fel. Acum, tot ce ne rămâne de făcut este să aşteptăm. Până când, nici eu nu ştiu”.

Șapte luni au trecut de atunci și la regularizare. Lucrările au început în urmă cu două săptămâni, iar după câteva zile, au stagnat din nou. De această dată, lipsa de fonduri a fost ”ciotul” care s-a opus . Conform spuselor lui Mădălin Teodosescu, primarul Balșului, ”Regularizarea a stagnat din nou pentru că s-au terminat fondurile pentru acum. Noi primim banii pe trimestre, și lucrările vor continua după ce vom primi și următoarea tranșă de bani. Problemele între Ocolul Silvic și Apele Române s-au rezolvat, iar fondurile au rămas singura cauză pentru care în momentul de față nu se lucrează”.

Dacă va fi terminată, lucrarea de pe Olteț va elimina orice risc de inundații în Balș și totodată va schimba foarte mult aspectul urbei. Primarul ne-a declarat în înainte de startul lucrării propriu-zise că intenționează ca pe malul stâng al Oltețului, prin fața catedralei Sf. Apostoli Petru și Pavel, să realizeze și o faleză de care să se bucure persoanele de toate vârstele. Intențiile sună foarte bine, însă necesită fonduri serioase. Să sperăm că această criză economică nu va lăsa lucrarea în așteptare până când arborii și arbuștii defrișați să se regenereze.

Andrei Lupu

(usher_bals@yahoo.com)

Niciun comentariu: