miercuri, 15 aprilie 2009

Preţuri mari la miei în preajma Paştelui şi la Balş




Sărbătoarea pascală care se apropie cu paşi repezi va găsi o situaţie financiară a românilor mult mai slabă decât anii trecuţi. Deşi lucrurile nu sunt prea roz, preţul cărnii de miel este de 15 lei per kilogram, ceea ce foarte puţini dintre noi îşi poate permite. În Balş încă se lucrează la amenajarea de spaţii pentru sacrificarea mieilor după normele europene. Unul dintre acestea este în piaţa mare a localităţii, unde în câteva zile vor fi prezenţi cei mai mulţi dintre comercianţi îşi vor aduce pentru tăiere animalele. Cei ce se ocupă cu amenajarea sălii în care se vor sacrifica mieii sunt siguri că anul acesta preţurile de la piaţă vor fi categoric mai mici decât la firmele privatizate.
Locuitorii Balşului nu sunt deloc mulţumiţi de preţul afişat cât mai la vedere care arată mai mult a laudă şi pe care scrie „ 15 lei/kg”.
„Cred că anul acesta n-o să-mi mai permit să cumpăr carne de miel pentru că nu mă ajută bugetul. La 15 lei kilogramul mi se pare foarte scump în condiţiile în care am rămas fără serviciu şi acum trăiesc dintr-un şomaj cu care nu ştiu ce să fac mai întâi. Dacă acum iau 7-8 kilograme de carne si le consum în câteva zile, după aceea ce mai mănânc? Sunt sigur că în aceeaşi situaţie ca şi mine sunt foarte mulţi locuitori atât din acest oraş cât şi de prin alte părţi”, ne-a declarat Victor Statie, locuitor al Balşului .
Poziţia geografică a oraşului nu le permite locuitorilor să meargă peste hotare pentru a cumpăra de acolo produse care sunt cu mult mai ieftine decât în ţara noastră. La această alternativă apelează în general românii care locuiesc în apropierea graniţelor. În ţări precum Bulgaria, Ungaria şi Iugoslavia, preţurile tuturor produselor sunt mult mai mici decât la noi. Cauza principală este că românii suferă de „boala îmbogăţirii peste noapte”. De aici se ajunge la preţuri poate duble ale unor produse decât în ţări precum Italia, Spania sau Franţa, în condiţiile în care salariile din aceste ţări sunt înzecit mai mari decât la noi.
Unii bălşeni au renunţat la a cumpăra obişnuitul miel de Paşte şi au ales în schimb pulpe de pui sau alte produse care să nu le golească buzunarul până la ultimul leu.
La fel a decis şi Ion Zamfir, care ne-a declarat:
„Voiam să cumpăr un ied dar m-am răzgândit, pentu că este foarte scump. Mai bine iau nişte pulpe şi le pun pe grătar sau le fac la rotisor. Un kilogram de carne de miel sau ied costă cât două kilograme de pulpe, aşa că nu rentează. Pensia este mică şi nu-mi permit să mă lupt cu preţurile comercianţilor. Într-o oarecare măsură îi înţeleg, pentru că nu este aşa uşor să creşti nişte animale, dar şi 15 lei pentru un kilogram de carne este exagerat”.
Rămâne de văzut cum va decurge concurenţa la preţurile cărnii de miel şi dacă producătorii vor fi sau nu nevoiţi să lase la preţ pentru a-şi putea permite şi omul de rând să petreacă Paştele după obiceiurile străvechi, cu grătar de miel, drob şi pastramă.

Andrei Lupu
(usher_bals@yahoo.com)

Niciun comentariu: