marți, 14 iulie 2009

Geamurile sparte de cinci ori la Martorii lui Iehova din Balș



În urmă cu câteva luni cotidianul nostru prezenta al treilea caz în care mai multe obiecte erau distruse și geamuri sparte la ”Sala Regatului a Martorilor lui Iehova” din Balș. Ultimele săptămâni, aceeași locație a fost tratată cu pietre , geamul de la ușa principală ajungând să stea mai mult spart decât întreg. Veniți de circa trei ani în oraș, ”sectanții”, cum li se mai spune de locuitorii urbei, au fost întâmpinați cu multă ostilitate. În urmă cu fix un an, Marius Urda, unul dintre membrii congregației religioase ne declara:

„ În acest oraş există un climat religios rigid care face ca alte credinţe decât cea ortodoxă să aibă desuferit, în special cea a martorilor lui Iehova. Cred că una dintre cauzele pentru care s-a ajuns aici este aceea că în timpul slujbelor ţinute în bisericile ortodoxe, atât credinţa noastră cât şi celelalte cu excepţia ortodoxismului sunt date ca şi exemple negative. Oamenii au ajuns să ne conceapă altfel decât suntem prin spusele preoţilor care sunt de multe ori fără sens. Au existat mai multe discuţii cu privire la predicarea noastră din casă în casă, unii preoţi fiind de multe ori foarte recalcitranţi. S-a ajuns chiar să cheme poliţia deşi noi suntem oameni paşnici iar din punct de vedere legal avem tot dreptul să-l prezentăm pe Iehova tuturor, acesta fiind chiar ţelul nostru în viaţă. Nu cred că au avut ceva de câştigat cei care au distrus anumite bunuri ale sălii noastre de întruniri. Au fost distruse şi tăbliţa pe care scria programul la sală , bucăţi din gard, au fost sparte geamuri,şi ne temem să nu se ajungă la mai rău”.

Nici acum, după un an de speranțe că vor fi lăsați în pace, Iehoviștii nu sunt liniștiți. Ploi de pietre îi ”vizitează” regulat, întotdeauna când nu sunt la întruniri. Ieri, Carlucci Giuseppe ne-a declarat:

”Nu mai are rost să înlocuim geamurile, pentru că suntem nevoiți să cheltuim foarte mulți bani pentru ele. Nici nu am apucat să înlocuim geamul spart în urmă cu două luni, când, pentru a cincea oară, a fost spart iar. Fac prin acest articol apel la cei care apelează la astfel de gesturi și le cer să nu ne mai strice bunurile , pentru că noi nu facem nimic rău nimănui, iar intențiile noastre sunt dintre cele mai bune ”.

Poliția nu are nici ea vreun suspect, iar membrii congregației cred că toate stricăciunile sunt provocate fie de tineri teribiliști care nu acceptă o altă religie decât ortodoxismul, ori tineri care stau de regulă în părculețul din fața Liceului Agricol de vizavi și care se pot ”întrece la țintă”. Pietrele cu care au fost sparte geamurile se află și acum în incinta clădirii, conform spuselor aceluiași Giuseppe.

Andrei Lupu

(usher_bals@yahoo.com)

Niciun comentariu: