luni, 22 iunie 2009

Morunglav, 520 de ani de la prima atestare istorică



Comuna olteană Morunglav („morana”-deal, „glava”-cap) , al cărui nume se traduce din punct de vedere etimologic „Capul Dealului” şi-a serbat sâmbătă seara prima atestare istorică. Este pentru a doua oară după revoluţie când se sărbătoreşte acest eveniment, după ce în anul 2004 a avut loc o tentativă de ceremonie. Atunci, după spusele primarului Ilie Gheorghe, „data de 20 iunie a picat chiar între alegeri şi nu s-a putut face o ceremonie mai amplă pentru că s-ar fi înţeles că se face campanie electorală de pe urma acestui eveniment. De această dată, momentul a picat mult mai bine şi ne-am putut sărbători fără reţineri prea mari atestarea comunei. Ce-i drept, este criză economică, dar am reuşit să găsim şi sponsori care să ne sprijine să ţinem această sărbătoare. Şi un om, oicât de sărac ar fi tot îşi serbează ziua de naştere”. La evenimentul de sâmbătă seara au fost prezenţi oameni cu greutate din scena politică , printre care senatorul Ion Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Paul Stănescu şi nu în ultimul rând, Dorin Postelnicu. Locuitorii comunei Morunglav şi cei din localităţile alăturate au venit în număr mare la locul în care a avut loc comemorarea. Cei aproximativ şase sute de oameni au fost primiţi cu mici, suc şi bere, petrecerea ţinând până la orele 03.00 ale nopţii. Publicul a fost încântat de activitatea mai multor ansambluri folclorice printre care şi „Doina Oltului”.

Primul document care atestă moşiile Iaşii Moringlavi sunt confirmate de Hrisovul lui Vlad Voievod la data de 20 iunie 1489 lui Mico, Stolnicul surorii sale Anca şi lui Stanislav . vechimea pe care o are comuna îi permite să deţină şi obiective istorice valoroase , printre care şi biserica din satul Poiana Mare care este cea mai veche din localitate şi care a fost zidită la sfârşitul secolului al XVI-lea, în aceeaşi perioadă în care a fost înălţată şi celebra Mănăstire din Călui. La evenimentul de la Morunglav ar fi trebuit să ajungă şi deputatul Valeriu Steriu, însă din motive obiective a lipsit.

Cert este că evenimentul de sâmbătă noaptea a meritat toţi banii şi că astfel de sărbătoriri ne mai amintesc şi de valorile istorice şi culturale de pe meleagurile noastre, unele dintre ele uitate de mulţi.

Andrei Lupu

(usher_bals@yahoo.com)

Niciun comentariu: