miercuri, 24 iunie 2009

Câini și pisici castrați în manieră nemțească, la Balș



La inițiativa primarului Mădălin Teodosescu din Balș, primăria Balș în colaborare cu asociația ”Mâine” și o echipă de medici germani au demarat începând de ieri o campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor din oraș. Timp de trei zile, trei medici nemți vor castra circa 130 de câini și pisici din orașul de pe Olteț. Aceștia folosesc echipamente de ultimă generație pe care le-au adus din Germania. Grupul de medici se ocupă cu castrarea câinilor și pisicilor din anul 1999, prima operațiune de acest gen având loc în Grecia. Într-un interviu în limba engleză, Thomas Busch, unul dintre cei trei medici nemți ne-a declarat:

”Am ajuns în Balș după ce am mai trecut și prin orașele Brașov și Miercurea Ciuc. Ne place România, iar despre Balș nu pot spune prea multe pentru că nici nu am văzut tot orașul. Dar sunt sigur că și ceilalți oameni sunt la fel de ospitalieri ca și autoritățile, care ne-au primit foarte bine. Eu și una dintre fetele care m-au însoțit astăzi la Balș suntem din Hamburg, iar cea de-a treia persoană este dintr-un oraș din sudul Germaniei, Friederichshoffen. Încercările de otrăvire sau încarcerare a câinilor nu sunt deloc măsuri bune pentru că întotdeauna un câine va fi înlocuit de un altul. Castrarea este o măsură care pe de o parte nu pune în pericol viața animalelor și pe de altă parte acestea devin inofensive după operație și nu se mai pot înmulți. Pe lângă castrare noi am mai efectuat și deparazitarea animalelor”.

La fața locului și-a făcut apariția și primarul Mădălin Teodosescu, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că medicilor nu le lipsește nimic. Primăria Balș s-a ocupat de cazarea și mâncarea oaspeților germani, iar castrarea câinilor a fost ”moca” .

După castrare, câinii comunitari vor fi duși în același loc de unde au fost ridicați, iar populația va fi mult mai protejată. În urma sterilizării, se reduce riscul apariției de tumori mamare, se împiedică apariția tumorilor ovariene și a piometrului, se împiedică apariția cancerului testicular,se elimină neplăcerile cauzate de manifestare a comportamentului sexual(marcarea teritoriului, etc) și animalele trăiesc mai mult. Așada, bălșenii care dețin câini sau pisici pot merge fără teamă azi, pe strada Cireșului nr.93A lângă fosta societate ”Constructorul”. Operațiunea de castrare este gratuită iar sănătatea animalelor, garantată.

Andrei Lupu

(usher_bals@yahoo.com)

Niciun comentariu: