Ieri, în oraşul de pe malurile Olteţului evenimentele s-au ţinut lanţ. Sărbătoarea Înălţării la cer a Mântuitorului Iisus Hristos şi totodată Ziua Eroilor au fost motive suficiente pentru ca ziua să nu fie nici pe departe una comună, ci una plină în care bălşenii să nu aibă absolut nici un motiv să rămână acasă.
Prezentarea „Tradiţiilor şi obiceiurilor” , de dr. Georgeta Stoica
Ziua a început cu prezentarea cărţii „Tradiţii şi obiceiuri în Judeţul Olt” scrisă de dr. Georgeta Stoica. La prezentarea acestei cărţi s-a discutat despre mai multe dintre obiceiurile de pe meleagurile noastre, unele deja dispărute odată cu trecerea anilor. După ce autoarea aţinut un scurt discurs asupra conţinutului cărţii, iar mai multe persoane au vorbit despre valorile noastre naţionale care trebuie încurajate şi promovate, au urmat şi câteva critici ale unei persoane din sală care a făcut o comparaţie cu scriitorii din Diaspora care au tratat aceleaşi subiecte. Au existat şi câteva ridicări de ton din partea celor care au susţinut valoarea lucrării care de regulă nu trebuie să-şi aibă locul în astfel de momente. Prezentarea cărţii scrisă de dr. Georgeta Stoica a fost introdusă de conducerea Casei de Cultură
a oraşului Balş, Maricica Lăbău. Autoarea a afirmat despre cartea scoasă de curând pe piaţă că a fost scrisă în urma unor informaţii scrisă în 20 de ani de informare şi muncă de teren prin judeţ.
Prezentarea cărţii Andreei Dragomir pe tema „Mandarinului Valah” Petre Pandrea
Imediat ce s-a încheiat prezentarea cărţii „Tradiţii şi obiceiuri în Judeţul Olt”, în aceeaşi sală a Primăriei Balş a avut loc şi prezentarea unei cărţi cu referire la cel care a scris cu mai mulţi ani în urmă lucrarea intitulată „Pomul Vieţii”, nume care îl are astăzi şi sărbătoarea din ziua de Înălţare şi totodată ansamblul folcloric al Balşului. Cartea îi aparţine tinerei doctorande Andreea Dragomir.
Ziua Eroilor, omagierea Monumentului Eroilor
Cu ocazia „Zilei Eroilor”, la Balş s-a inaugurat cum se cuvine şi monumentul Eroilor care a fost reamenajat. Un sobor de preoţi l-a sfinţit, după care , pe rând oficialităţile Balşului printre care primarul Mădălin Teodosescu, viceprimarul Cornelia Smarandache, deputatul Valeriu Steriu, etc. S-au ciocnit ouă roşii aşa cum este obiceiul în zona noastră, în ziua de Înălţare.
Expoziţii de ceramică şi ouă încondeiate
Cei mai de seamă meşteri olari din zona Romanaţi precum şi cei mai cunoscuţi încondeietori de ouă au expus ieri pe durata întregii zile lucrările în scopul vânzării. Au primit şi nişte „mici atenţii” din partea oficialităţilor bălşene, care i-au mulţumit mai mult decât până acum, pentru că au fost mai mari decât se aşteptau.
Concurs de poezii Japoneze
În Centrul de documentare şi informare din Liceul Teoretic Balş s-a ţinut ieri un concurs pe tema poeziilor japoneze. S-au recitat şi ilustrat în Power Point mai multe creaţii proprii ale elevilor din liceu, publicul aplaudând şi savurând din plin momentul. Au fost prezenţi inspectorii Nicolae Loghinaş şi Victor Iacobescu, directoarea Daniela Titoveanu şi un reprezentant al asociaţiei Gaudeamus, Axente Fodor şi profesoara de istorie Luminiţa Vasile . Cadrul a fost special amenajat cu evantaie, petre şi petale, pentru ca „japonizarea” să fie completă.
Muzică, dansuri şi voie bună
De-a lungul întregii zile, muzica, dansul şi voia bună au alternat. Platoul din centrul Balşului a fost tot timpul plin, comercianţii au încercat să-şi vândă cât mai bine marfa, iar trecătorii, mulţumiţi. Puncul culminant a fost seara, odată cu venirea ansamblurilor „Doina Oltului şi Doina Gorjului, precum şi a cunoscuţilor interpreţi de muzică populară Cristi Bănăţeanu şi Ion Creţeanu.
Andrei Lupu
(usher_bals@yahoo.com)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu