miercuri, 13 mai 2009

Crima la un cazino din Bals





În noaptea dintre marţi şi miercuri, puţin peste miezul nopţii, cartierul „Catanga” ” din Balş a fost cutremurat de o crimă oribilă. Un grup de indivizi care de regulă obişnuiau să umble împreună prin oraş la ore târzii ale nopţii şi care erau cunoscuţi drept prieteni au ajuns în numai câteva minute duşmani de moarte-la propriu. Bălan Marian Daniel în vârstă de 31 de ani împreună cu fratele său şi cu Valentin Coşerin, toţi trei din Balş au petrecut câteva ore la un bar din localitate unde s-au cinstit ca-ntre prieteni. În apropiere de miezul nopţii, Valentin Coşeriu zis „Vanga” i-a cerut barmaniţei să-l servească gratuit cu băuturi alcoolice, mimând că o loveşte. În acel moment, partenerul său de pahar a intervenit pentru a o apăra pe barmaniţă şi l-a oprit însă fără a-l lovi. La câteva minute de la incident, cei trei au părăsit barul împreună pentru a merge la un altul, al cărui patron zis „Gipsy” îşi serba ziua de naştere. În momentul plecării din local, Vanga a luat un pahar pentru a-l lovi pe Daniel Bălan, însă nu a făcut-o. După declaraţiile patronului localului în care a avut loc mica altercaţie, paharul luat de pe bar a fost găsit ieri intact în iarbă. Ciondănelile au continuat între cei trei până la o sală de jocuri al cărei patron îşi serba ziua de naştere şi care se afla la circa o sută de metri mai departe. Odată ajunşi în faţa sălii , Vanga a intrat în local, a luat un pahar pe care l-a spat de o antenă parabolică şi s-a întors afară unde se aflau cei doi fraţi. Fără a sta prea mult pe gânduri, acesta i l-a tăiat vena jugulară lui Marian Bălan. În circa două minute de la primirea loviturii, tânărul de 31 de ani a încetat din viaţă. La conştientizarea gestului făcut, Vanga a fugit de la locul faptei şi s-a ascuns într-un bloc din apropiere. În urma unui apel de urgenţă la numărul unic 112, la faţa locului şi-au făcut apariţia echipaje ale poliţiei şi salvării. Reprezentanţii ambulanţei nu au putut face altceva decât de a constata moartea. Poliţia şi-a făcut datoria şi l-a prins pe cel care i-a luat viaţa prietenului său de-o viaţă.
Nicio şansă de supravieţuire
Conform spuselor directorului spitalului orăşenesc Balş dr. Ştefan Stănculescu , „victimei i-a fost tăiată vena jugulară, motiv pentru care a murit într-un timp foarte scurt. Era imposibil să-i salvăm viaţa, chiar dacă în momentul tăierii gâtului am fi fost de faţă. Momentan, cadavrul victimei se află în morga spitalului nostru şi urmează ca mâine (n.r.astăzi) să i se facă autopsia pentru a se stabili cu certitudine cauza morţii. Odată tăiată vena jugulară, bărbatul a pierdut foarte mult sânge şi repet , o eventuală salvare era imposibilă”.
Poliţia, pe poziţii
Comandantul Poliţiei Balş, comisarul-şef Ion Şotea de la Poliţia Balş a participat personal la elucidarea cazului. Acesta din urmă ne-a declarat:
„Poliţia Balş a acţionat extrem de rapid la aflarea veştii că a avut loc acest omor. Ne-am deplasat la faţa locului şi într-un timp foarte scurt am reuşit împreună cu colegii de la Slatina să-l reţinem pe cel care a apelat la acest gest extrem. Am asigurat securitatea înîntreaga zonă pentru a nu se isca şi alte lucruri neprevăzute. Atât despre Vanga cât şi despre Marian Bălan pot spune că erau cunoştinţe vechi ale Poliţiei Balş. Ambii aveau antecedente penale şi erau în vizorul nostru. Vanga este cercetat acum pentru omor calificat deosebit de grav de către procurorii de pe lângă Tribunalul Olt”.
Martorii oculari marcaţi pe viaţă
Am reuşit şi noi să stăm de vorbă cu unul dintre martorii care au asistat la oribila crimă. Mihaela, o tânără care obişnuia să piardă nopţile pe la localurile din zona „Catanga” la care mai presta diferite servicii de întreţinere şi curăţenie în schimbul a câţiva lei, s-a aflat în acea noapte în locul în care Marian a fost ucis. Profund marcată de ceea ce a văzut, aceasta ne-a declarat:
„Am fost acolo!. A apucat şi Marian să-l lovească pe Vanga, însă destul de uşor. Vanga a intrat în bar, a luat un pahar pe care l-a spart de suportul unei antene parabolice. Înainte de a fi tăiat, Marian a fost lovit cu paharul în ceafă, după care i l-a înfipt în gât. A început să sară sânge peste tot! Pe trepte, pe maşinile parcate, peste tot! Când am văzut cât de puternic ţâşnea sângele, am dat jos haina de pe mine şi am încercat să-i opresc sângerarea. Cam două minute a mai mişcat Marian, după care mi-a murit în braţe. Nu am avut ce să-i fac mai mult, oricât de mult m-aş fi străduit. Când a ajuns salvarea, era deja mort. Îi ştiu bine pe amândoi şi erau prieteni „la cataramă”. Se aveau ca fraţii, nu ştiu cum s-a putut ajunge aici”.
Faptul că Marian şi Vanga erau prieteni foarte buni ni l-a confirmat şi patronul localului în care aceştia au băut împreună, care ne-a mai spus că „Au venit acum trei zile amândoi în localul meu. Cel care acum este mort i-a făcut cinste lui Vanga şi păreau a se înţelege ca fraţii. Eu pot spune că la mine în local nu a avut loc niciun fel de altercaţie între cei doi”.
Acestă „cinstire” de care vorbeşte patronul localului „SC Asterix Etalon SRL” se pare că a devenit între timp pomana de dinaintea morţii a tânărului Marian. Acest caz este o altă dovadă că alcoolul aduce odată cu starea de beatitudine şi stări de inconştienţă, de mânie şi de nebunie. De foarte multe ori însă, ca şi în acest caz, se încheie cu o pedepse pe măsura faptelor, cu regrete şi cu remuşcări.
Andrei Lupu
(usher_bals@yahoo.com)

4 comentarii:

Anonim spunea...

mda....incredibil dar adevarat

Anonim spunea...

dak ar fi sa fiu obiectiva....exact asa trebuia sa fie pana la urma, s-a skapat orasul d doi talhari si violatori....numai k cel ucis, avea in definitiv un suflet bun, si mereu le lua femeilor jignite si batute d vanga-apararea!! oricum...pakt, dumnenezu sa-l ierte!! iar vanga, sper sa putrezeask acolo..isi merita din plin soarta.

popa spunea...

De ce credetzi ca se lasa comentarii cu anonim?
Simplu ca le este frica la oameni. Statzi linistiti insa ca cei care au ramas sunt prea retardatzi sa citeasca ceea ce atzi scris voi

Unknown spunea...

:))