sâmbătă, 25 aprilie 2009

Referatul meu - "Critica emisiunii Cronica Cârcotaşilor" pe care am luat 9 :D




Trăim într-o eră în care televiziunea este cel mai accesat informator de către oamenii de rând. Fiecare lucru dezbătut la televizor poate avea efecte atât pozitive cât şi negative, mai ales atunci când vine vorba de persoane importante ale societăţii.
Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” difuzată pe postul de televiziune Prima TV are un rol foarte important în buna funcţionare a „treburilor” în televiziune. Majoritatea reporterilor, moderatorilor de emisiuni şi alţi indivizi care apar pe sticlă sunt oarecum presaţi de faptul că în cazul greşesc sau omit ceva, ajung în băşcălia cârcotaşilor. Faptul că această emisiune are un rol foarte important este şi cauza pentru care a rezistat mai mulţi ani şi pare să fie fermă pe poziţii şi în ceea ce priveşte viitorul. Cârcotaşii au publicul lor, iar la observarea fiecărei bâlbe din televiziune, gândul fiecăruia sare la cârcotaşi. Este un rău necesar, un show care cuprinde multe lucruri educative, dar uneori mai şi exagerează.

Critică plagiatura, dar şi ei o practică

În multe dintre emisiunile cârcotaşilor se vorbeşte despre „talentul” unora de a copia. Primii sunt maneliştii şi compozitorii de piese, pe care-i fac „cu ou şi cu oţet”, dar în primul rând nu se uită în oglindă. SUNT DEMAGOGI !!! Scheletul emisiunii este copiat după o emisiune italiană care are exact aceeaşi structură. Era mare lucru să fi fost aceasta ideea lor şi cei care să fi copiat să fi fost italienii. Asemenea emisiuni au apărut după cea a italienilor şi în alte ţări printre care şi vecina noastră din sud, Bulgaria. Supărat de atâta tam-tam în ceea ce priveşte furtul emisiunii, Şerban Huidu, unul dintre moderatori, a decis să le răspundă unor nemulţumiţi pe un site, spunându-le:
„Wawww ce descoperire! ma uit uimit si nu-mi vine sa cred ca ceea ce declaram noi de 7 ani e descoperit de matale in 2007! cronica nu este o licenta pentru ca e o emisiune de autor….am preluat ideea: 2 prezentatori si 2 fete care danseaza si in plus am “furat” meserie…dar suntem inca departe…avem si lucruri in plus: sccenetele si personaje mai multe dar si in minus- mai putine materiale sociale implicate si reportei incisivi cum au cei de la striccia dar nu e timpul pierdut si ei au inceput mai timid…acum au 19 ani vechime si inca un imens succes in peninsula….
dar avem si un lucru in comun…nici ei nu sunt in direct…si asta subliniaza complexitatea productiei!
si pentru cei ce ne arata cu degetul-sa nu credeti ca ne spun italienii ce si cum sa producem, sa scriem, sa facem emisiunea …va inselati amarnic…
Serban Huidu”
Încercările lui Huidu de a se scuza nu fac altceva decât să adeverească faptul că ei sunt mai mult decât conţtienţi de faptul că au furat, dar că vor ca hoţiile să se oprească aici. Sunt într-un fel egoişti pe succesele altora care ajung să câştige apreciere din partea publicului prin folosirea aceloraşi metode.

Beleluşele, întotdeauna „en voyage”

Este de ştiut că dansatoarele cârcotaşilor care au primit numele de scenă „bebeluşele” nu pot sta prea mult timp la emisiune. Câţiva ani şi este de ajuns să fie înlocuite cu alte „prospături ”.
Dacă ar fi să ne punem întrebarea „cum ar fi decurs dansul dacă bebeluşele ar fi fost aceleaşi cu cele de acum nouă ani, de la apariţia emisiunii?”, răspunsul ar fi unul singur: ar scade ratingul. Aici este foarte observabilă o altă dovadă de plagiatură, egoism şi demagogie din partea echipei cârcotaşilor. Plagiatură pentru că asemeni emisiunii originale din Italia, şi românii au dansatoare ale căror lenjerii intime să stea la vedere, în scopul de a atinge un rating bun din partea bărbaţilor. Egoism şi demagogie pentru că întotdeauna critică alte emisiuni la care participă femei îmbrăcate sumar şi cărora li se pot observa dresurile. Un exemplu concret poate fi oricare emisiune moderată de Dan Negru pe postul Antena 1, unde „duduile” văn aproape goale şi la vederea camerelor îşi arată mai multe părţi mai intime într-un mod care să nu pară tocmai voluntar. Acestea au de fapt acelaşi rol cu bebeluşele, acela de a obţine rating de pe urma formelor corpului .

Emisiunea nu e în direct, aşa că pot greşi liniştiţi

Realizarea unei emisiuni live este mult mai dificilă faţă de cea a uneia înregistrată. În cea din urmă fiecare poate greşi de oricâte ori, pentru că scena poate fi reluată. Faptul că şi ei greşesc a fost foarte bine oglindit la arătarea scenelor din timpul filmărilor unde erau nevoiţi să repete unele scene de nenumărate ori. Demagogia îşi face prezenţa şi în aceeaşi situaţie, unde cârcotaşii nu se uită prea mult în ograda proprie şi trec direct la atac. Unii dintre cei depistaţi că fac bâlbe au poate ore întregi de emisiuni live pe zi, incomparabil cu programul lor-de a realiza o singură emisiune în decursul unei săptămâni. Întotdeauna, cârcotaşii vorbesc ca şi cum ar fi cei mai buni crainici ai televiziunilor şi care nu au greşit niciodată. La ei fiecare cuvânt este pus acolo unde trebuie după ce a fost trecut prin filtrul minţii de mai multe ori, după cum încearcă să spună.




C.N.A. are dreptate

Au existat de foarte multe ori nemulţumiri din partea cârcotaşilor la adresa măsurilor luate de către membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului. Aste deşi de foarte multe ori exagerează. De multe ori s-a întâmplat să reproducă scene erotice din unele emisiuni care totuşi respectau un anumit interval orar. Emisiunea „Cronica Cârcotaşilor” este redată atât miercuri seara cât şi duminică după-amiaza, aşa că orele sunt printre cele la care copiii sunt liberi şi o pot viziona. La Cronică însă este mult mai grav, pentru că de multe ori sunt spuse cuvinte vulgare în anumite emisiuni în special cu teme politice şi dezbateri. La acest gen de emisiuni copiii nu se uită, dar la cea moderată de Huidu şi Găinuşă care este totuşi o emisiune de divertisment, se uită foarte mulţi.

Hrubaru...

Rolul rockerului Hrubaru este acela de a le cere unora care au făcut anumite bâlbe sau care au pus anumite cuvinte acolo unde nu trebuie să dea explicaţii. În primul rând, explicaţiile trebuiesc date în 40 de secunde, fapt total aberant. Prin această restricţie de timp, cârcotaşii se asigură că individul interogat nu are cum să-şi expună un punct de vedere complex, pentru că dacă ar face-o, echipa ar avea de pierdut în faţa publicului.

Dezbrăcatu

Are un rol tâmpit. Acela de a lua în băşcălie poate de multe ori oameni serioşi. Foloseşte deseori tema sexualităţii pentru ca interviurile să aibă gust şi de fiecare dată când este prezent la o festivitate la care sunt prezente femei îmbrăcate sumar, se foloseşte de ele pentru a câştiga audienţă. De multe ori, omul de rând este îndreptăţit să creadă că saloanele auto sau alte locaţii asemănătoare la care merge „Dezbrăcatu” plătesc pentru a li se face o reclamă mascată la una dintre cele mai vizionate emisiuni TV.
Trupa Jukebox

Trupa Jukebox ajută foarte mult la conturarea temei emisiunii. Aceasta îşi joacă foarte bine rolul şi este capabilă să fredoneze mai multe genuri de muzică, ceea ce este un câştig pentru ceea ce înseamnă emisiunea „Cronica Cârcotaşilor”. Prezenţa lor în emisiune a schimbat mult modul de prezentare şi cu siguranţă vor rămâne pentru mult timp.

Mistreţu şi Puştiu

De cele mai multe ori, rolurile pe care le au Mistreţu şi Puştiu sunt enervante. Nişte glume proaste şi prost-jucate care irită publicul din faţa micilor ecrane nu fac decât să facă emisiunea să decadă. La adăugarea în emisiune a replicilor greşite, cei doi s-au arătat a fi în top.

Lăsând la o parte toate anomaliile emisiunii „Cronica Cârcotaşilor”, aceasta este una dintre emisiunile de divertisment care ne fac de multe ori să râdem în situaţii în care politicienii şi alte „specii” ne servesc numai minciuni şi ne indispun. După acele sondaje în care s-a demonstrat că unul din cinci români suferă de depresie, orice emisiune de divertisment este bine venită pentru persoanele adulte.

Andrei Lupu
(usher_bals@yahoo.com)

2 comentarii:

Anonim spunea...

M-ai facut sa rad...
Ii acuzi pe ei ca au furat? 99% din emisiuni sunt inspirate din alte tari...(daca imi dai exemple de emisiuni care fac parte din 1% esti bun), asta inseamna ca ei au furat? Adica prima televiziune care a transmis un buletin de stiri e singura care poate sa faca asta in continuare?

Asta e un blog nu?Un fel de ziar online?Am dreptate?Tu esti primu care face asta?Nu cred...deci si tu ai furat...ce? Tu ai o scuza...nu castigi cati bani castiga carcotasii...nu conteaza tot furt se numeste...

Tine minte...e usor sa stai pe margine si sa spui ca ceilalti nu fac bine ce fac...mai greu sa te implici, sa concurezi cu ei. E foarte greu...

George spunea...

Foarte frumos scris.Asta se vrea a fi referat prezentat la scoala :O :O :O :O :O ? Asta e de nota 10+ daca nu chiar 10* (10 cu stleuta).
E scris foarte frumos si elevat in unele locuri,muuuuult peste orice am vazut în vre-un referat sau scriu de un copil de scoala,chiar si licean.

Daca tu zici ca e copiata,eu te cred,desi sincer,eu nu tin minte sa fi auzit niciodata din gura lor ca ar fi copiata.
Ce e drept,nici nu m-am uitat la interviuri cu ei unde s-ar fi putut sa fi spus ca e.

Oricum,nu e prima si nici ultima copiata,din pacate.
Înafară de unele emisiuni,care fie n-au avut succes mare,sau n-au durat mult,cum ar fi Surprize Surprize si Poliţia în acţiune nu stiu sincer vre-o emisiune care sa fie originala.
A da,ar mai fi cea care cauta cântăreţe si cântăreţi de muzica populara,"Vedeta Populara" care are ca idee concursul "floarea din gradina" din vremea comunista dar ca format tot aceleasi emisiuni tampite gen "Romanii au talent".
Toate asta sunt copiate de altfel "Romanii au talent" , "Insula Iubirii" si alte prostii,egale cu zero care se difuzeaza la posturi TV la fel de proaste gen cangrena (numele care ar trebui sa fie,în loc de "antena") 1,2 (acum "stele") si 3 ,toate detinute de firme straine,la randul lor detinute de jidanii infecti,pe care-i intereseaza sa promoveze doar INcultura,Retardismul,Prostia,Lipsa de educatie si bun simt,Colonizarea,Corcirea inter etnica dar in special inter rasiala si alte mizerii de genul.

Orice fel de emisiune copiata,ar trebui interzisa,daca nu promoveaza cultura,civilizatia,identitatea nationala,unitate nationala,statul national,traditiile s.a.m.d.,in special mizerii de genul celor mentionate mai sus,dar pana nu ajunge sus in politica un partid NATIONALIST care sa puna o conducere NATIONALISTA in cna,in locul asa zisei "conduceri" straine si ANTI-ROMANESTESTI,n-o sa vedem asa ceva,din pacate.


Încă odată,felicitări pentru referat ;) . Nu doar ca te-ai implicat cu adevarat si ti-ai dat interesul,dar chiar ai facut cercetari si ai talent la scriere :P :D ;) !!!